Metoder
Anne Higgins | Psykoterapeut mpf
I terapien anvender jeg en del forskellige tilgange, der hjælper dig til at få adgang til det, der rører sig i dig og hjælper til at tydeliggøre det, der er svært. Når det er tydeligt kan vi arbejde med det og forandringsprocesser kan begynde at ske.

Du vil som klient næppe helt lægge mærke til metoden jeg anvender i terapien, men i stedet opleve at jeg møder dig med åbenhed og empati, og støtter dig igennem det, der er svært og hjælper dig til at få genetableret den vigtige kontakt til dig selv.
emotionsfokuseret terapi i nærum
Følelserne som vores indre navigationssystem
Følelserne fortæller i samklang med kroppens sansninger om vores behov længsler, grænser og lyster. Mange af os lærer gennem vores opvækst at lukke godt og grundigt af til denne ressource. Resultatet er desværre ofte, at vi mister kontakten til, hvad der er vigtigt for os - og i sidste ende - mister vi muligheden for at være vores autentiske selv.
hvordan følelser fungerer som vores kompas
I terapien tager vi udgangspunkt i det, du oplever som svært, og i dit tempo tænder vi for de slukkede kontakter inde i dig. Herved åbnes op for de dybe og varige forandringsprocesser, som er nødvendige for at du kan få genetableret adgangen til dig selv og din livsvitalitet.
Men følelser? Hvad mener jeg med det?
Prøv at gå med mig ind i et tankeeksperiment. Du går alene ned ad en mørk og regnvåd gade inde i byen. Det er sen aften, og der er ingen andre mennesker i nærheden. Pludselig hører du skridt lige bag dig. Hvad sker der i din krop? Det, der sker i min er, at jeg får et sug i maven, trækker mig lidt sammen, og bliver meget alert. Jeg mærker frygt. Tanker begynder at spinne, skal jeg gå over på den anden side, kan jeg vende mig om og se hvem det er? Dette er et hverdagseksempel hvor krop og følelser har et budskab til dig, som du gennem tiden har lært at lytte til.
Hvordan ved du når noget er rigtigt for dig? Hvordan føles det, når nogen er på vej ind over dine grænser, og det er nødvendigt at sige fra? Hvordan ved du at når du er ked af det, og du har brug for støtte og trøst, at det er ok at række ud? Det er det, der menes med at følelserne er vores navigationssystem. Følelser fortæller os, om noget er vigtigt, godt for os, svært eller farligt, og hjælper os med at kende vores behov og handle i en given situation. Mange af os har lært at holde følelser tilbage, dække en følelse med en anden eller lukke af for dem for at tilpasse os omgivelserne, for at få den nødvendige omsorg for at overleve, da vi var små.
Og så bliver de på en måde fovrængede og holder op med at hjælpe os. For eksempel når du bliver vred på din partner, men i virkeligheden er såret og har brug for nærhed. Du skælder ham ud, og afstanden mellem jer bliver større mens smerten og ensomheden inde i dig bliver større. Der er på en måde et forsvar inde i dig, som bruger vrede og derved afholder dig fra at vise at du er ked af det og række ud i tillid. Det forsvar kan vi sammen undersøge, hvad beskytter det dig imod? og efterhånden som vi arbejder med det bliver det ofte tydeligt, hvorfor det var nødvendigt at have det forsvar. Måske kunne du ikke regne med din mor eller far – måske skældte de dig ud, for at vise din sårbarhed. Of så har det været lettere at være vred. Eller det modsatte, føjelig. Du overlevede, men uden at få dine behov mødt.
forsvarsmekanismer og mønstre har hjulpet dig til overlevelse
Disse forsvars-overlevelsesmekanismer, har hjulpet dig til netop det, at overleve. Men nu er du voksen, og forsvaret har ikke fulgt med. Det er ikke hjælpsomt for dig mere. Selvbeskyttelsesmekanismerne er blevet problematiske for dig og hæmmer derved dit naturlige samspil ikke kun med andre mennesker men også med dig selv. I sidste ende kan det lede til en følelser af meningsløshed, håbløshed, stress og depression.
Den emotionsfokuserede terapi kan her hjælpe dig til at blive opmærksom på og udtrykke følelser, acceptere og regulere dem, og reflektere over dem for at danne mening. Følelserne bliver i højere grad igen en del af dit pålidelige navigationsapparat, og hjælper dig derved til højere livsvitalitet og autencitet.
det menneskelige møde
Empatisk samtale
Relationen mellem terapeut og klient er afgørende for forandring.
I stort set alle terapiformer er relationen mellem terapeut og klient vigtig for at klienten får glæde af behandlingen. Forskning viser at selve metoden er underordnet den såkaldte “terapeutiske relation”. Det giver mening for mig som menneske at det menneskelige møde – den menneskelige kontakt mellem mig som terapeut og dig som klient er platformen for al udvikling. For hvordan skulle du som klient have modet til at åbne dig over for mig, og følge mine anvisninger til at gå ind i det, der for dig er det allermest svære, steder hvor du enten aldrig har været eller er angst for at gå hen, uden at vi har en god relation?
Det er mit ansvar at sørge for at vores relation er god og tillidsfuld. Det sker selvfølgelig ikke fra dag ét, men sker lidt ad gangen efterhånden som du oplever at lige meget hvad du tager op, så fordømmer jeg ikke, men tværtimod støtter dig i det, og prøver at forstå hvordan det er for dig. Og i arbejdet med det, der dukker op støtter jeg dig i de forandringsprocesser, der begynder at ske.
Jeg tør nemlig godt være med det, og jeg har kun omsorg for at det måtte være sådan for dig, og vil gerne støtte dig i vejen igennem det svære så du kan få bedre adgang til den du i virkeligheden er.
det menneskelige møde - med dig selv
Fokusering
I terapien anvender jeg en del forskellige metoder til at tydeliggøre det, der er svært. Fokusering er et af de mest grundlæggende værktøjer jeg har.
Fokusering er en indadrettet, kropslig opmærksomhed. Det handler ikke om at være i kontakt med dine følelser og emotioner, og det handler heller ikke om at spekulere eller gætte sig frem til noget om dig selv, ved at være oppe i dit hoved.
Når vi taler om det, der er svært for dig, vil jeg af og til guide dig til at tjekke ind med hvad du oplever i kroppen. Og kroppen er langsom, så det er en stille indadvendt opmærksomhed, en følt fornemmelse, som hører sammen med det problem vi taler om i terapien. Det, som fremkommer, er ofte svagt og uklart, men hvis du giver det al din opmærksomhed (deraf ordet fokusering), vil det begynde åbne sig mere op og give dig ord, sætninger eller billeder. Så har vi både krop og hoved med, når vi taler om det, der er svært. Og netop derfor får det mulighed for at transformere sig. Som oftest vil det føre dig frem til fremskridt, forandringer, nye handlemåder og tanker.
Eugene Gendlin er manden, der opdagede at de klienter, der havde bedst fremskridt, var klienter, der tjekkede ind med kroppen, når de var i terapi. Han udviklede på baggrund heraf fokusering som metode.
mødet med dine indre representationer
Stolearbejde - parts work
Med stolearbejde - eller "parts work" arbejder vi med at integrere de dele af dig som du i løbet af dit liv har været nødt til at fraspalte for at overleve, for eksempel det, som nogle kalder "Dit indre barn", eller dit eget sårbare selv.
Stolearbejde – ja det er en ting. Stolearbejde er en metode til at arbejde med det, der er kendt som parts-work. Der er mange forskellige grene inden for partswork, som oprindeligt stammer fra gestaltterapien, og som nu har bredt sig ud til mange terapeutiske retninger. Og altså også til den emotionsfokuserede terapi.
Kort sagt er det en metode til at tydeliggøre problemstillinger, som du ikke selv umiddelbart kan finde ud af. Ofte vil der være sammenfiltring, og du vil som klient ikke helt tydeligt være i kontakt med hvad der er på spil. Når vi sætter det i stolen bliver det tydeligere. Det bliver tydeligere at se at der er et “mig”, et selv, og så er der en del af dig, der vil eller siger noget andet. Og som måske fylder så meget at du ikke kan trække vejret.
I starten virker det lidt mystisk måske, men det er det mest effektive og fundamentalt ændrende jeg selv har oplevet.
Det er her den virkelige transformation foregår. Det er her du kan møde dit sårbare selv, og lære at give dig selv den omsorg du skulle have haft fra andre. Det er også her du kan sætte grænser over for din voldelige far, som måske endda er død forlængst eller du kan komme i dialog med den del af dig, som kritiserer dig sønder og sammen og som giver dig stress og angst. Det er sådan at når du kommer i dialog med de her dele, bliver det tydeligt at det er nogen du har installeret da du var lille. Det er dine overlevelsesmekanismer, som du har installeret for at overleve i din opvækstfamilie.

"You can't leave a place untill you have arrived"
Leslie Greenberg, grundlægger af Den Emotionsfokuserede Terapi
Prøv at forestil dig, hvordan en overlevelsesmekaniske installeret af en tre-årig kunne lyde. Den kunne hedde – jeg skal være en dygtig pige, og helt stille. Så får jeg kærlighed og bliver ikke slået.
Men nu er du 52, lever i et dejligt ægteskab, men du kan ikke sætte grænser og du tør ikke sige fra. Du tør heller ikke helt at vise, hvem du er for din mand. Selvom din mand er sød og elsker dig. Din overlevelsesmekanisme hjælper dig ikke mere.
Via stolearbejde kan vi komme i dialog med den del af dig, der tror det stadig er farligt at vise hvem du er. Og den del af dig kan opleve at du er voksen og kan selv og at det ikke er farligt. En transformation kan finde sted. Og du kan være mere autentisk i kontakt med din mand, når du kommer hjem fra terapien. Det er i store træk det stolearbejde kan.
metoder
Somatic Experiencing
I Somatic Experiencing er fokusering ligeledes et central værktøj, men i modsætning til i den emotionsfokuserede terapi skal vi ikke helt ind i smertens centrum, når vi er meget traumatiserede. Så gør vi det modsatte - bevæger os i periferien indtil der er bygget så meget ressource op i dig til at du langsomt kan støtte dig selv, med hjælp fra mig, i kontakten med det traumatiske.
Det næsten magiske ved SE, er at vi ikke behøver at tale om alle de forfærdelige ting, du har været udsat for eller været igennem. Hverken de ting, du kan huske eller de ting du har fortrængt. Vi arbejder i stedet med det, som det har gjort ved dig. Den rest af traumeenergi (stress, uro, angst, højtaktiveret nervesystem, eller det modsatte et nervesystem, der er kollapset helt), som sidder i din krop, og som kommer i bevægelse bare vi taler OM det. Det er den uro og energi vi arbejder med. Og vi kan forløse det bare ved at være langsomt med det – i kontakt.
Jeg er under uddannelse i SE, og integrerer langsomt de ting, jeg lærer i min værktøjskasse. Metoden er velegnet til behandling af angst, PTSD og udviklingstraumer.

Når du mærker tabet af livskraft, glæde og overskud, er det din krop, der taler. Kroppen husker det, der har bragt dig ud af balance. Derfor er kroppen også en del af samtalen i Somatic Experiencing. Det åbner nye veje i terapien, hvor du lærer at mærke dig selv på nye måder. At regulere vitale sansninger og følelser. Og tage dit liv tilbage.
Har du spørgsmål?
Så ring eller skriv endelig til mig
Jeg tilbyder en gratis uforpligtende telefonsamtale, hvis du har spørgsmål eller bare gerne vil høre lidt mere. Her kan vi sammen afklare, hvordan jeg vil kunne hjælpe og støtte dig igennem det, du kæmper med og har brug for hjælp til.
